PTNS is de afkorting van Posterior Tibial Nerve Stimulation en is een niet-medicamenteuze behandeling bij een overactieve blaas (OAB).
Wanneer acute pijn optreedt, wijst dat er meestal op dat het lichaam te maken heeft met ziekte of letsel. Pijn heeft een belangrijke waarschuwingsfunctie voor uw lichaam. Acute pijn verdwijnt vaak wanneer de oorzaak van de pijn, bijvoorbeeld letsel, is weggenomen.

Nekpijn

Bijna iedereen kent het: een ondoordachte beweging met het hoofd of iets te lang op de tocht gezeten en plotseling is het gebeurd: het hoofd kan nauwelijks draaien – de nek doet pijn! Nekpijn is erg vervelend en is bij de meesten van ons wel bekend.
Nekpijn kan verschillende oorzaken hebben en meer of minder schadelijk zijn. Als u last hebt van nekpijn, dan moet u deze laten onderzoeken door een arts.
Schouderpijn komt vaak voor en de oorzaken en behandelingsmogelijkheden zijn verschillend. Maar wat veroorzaakt schouderpijn? En welke behandelingsopties zijn er?
Schouder-armpijn komt meestal niet uit de regio waar de pijn zit, maar uit de cervicale wervelkolom. Het zogenaamde schouder-armsyndroom wordt daarom vaak aangeduid als cervicaal wervelkolom-syndroom, cervicobrachialgie of cervicobrachiaal syndroom (cervix = hals).
Het ellebooggewricht bevindt zich tussen de bovenarm (humerus) en de onderarm met de ellepijp (ulna) en het spaakbeen (radius). Deze botten vormen samen drie deelgewrichten die samen een gewrichtskapsel delen. Het gewricht tussen de bovenarm en de ellepijp is een scharniergewricht en zorgt ervoor dat de arm kan bewegen. Het gewricht tussen de bovenarm en het spaakbeen is een kogelgewricht die er vooral voor zorgt dat de onderarm en de hand kunnen draaien. Het gewricht tussen de ellepijp en het spaakbeen bij de elleboog is ook bij deze draai betrokken.

Polspijn

Het polsgewricht is het gewricht tussen het spaakbeen en de handwortelbeenderen (articulatio radiocarpalis, ‘proximaal polsgewricht’) en het gewricht tussen de beide rijden handwortelbeenderen (articulatio mediocarpalis, ‘distaal polsgewricht’). In de ruimere zin worden de andere gewrichten van de handwortelbeenderen eveneens geclassificeerd onder deze term; deze beenderen hebben slechts een klein bewegingsbereik. Alle deelgewrichten werken samen als een functionele eenheid en staan flexie toe naar de palm van de hand, die zich uitstrekt naar de rug van de hand, evenals spreidende bewegingen in de richting van de duim en de pink. (Bron: https://de.wikipedia.org/wiki/Handgelenk, geraadpleegd op 22 juni 2016).

Rugpijn

Een groot deel van de bevolking wordt getroffen door rugpijn, die meerdere oorzaken kan hebben. Niet alleen ouderen worden geplaagd door rug- of lage-rugpijn, maar tegenwoordig ook steeds meer jongeren en kinderen. Maar welke soorten rugpijn zijn er? En wat kan men tegen rugpijn doen?
Het fibromyalgie syndroom (FMS), ook wel tendomyopathie genoemd, is een pijnsyndroom, dat voor de betrokkene al gauw een test wordt om te onderzoeken in hoeverre hij/zij belastbaar is. FMS wordt gekenmerkt door aanhoudende pijn in het hele lichaam en kent symptomen zoals vermoeidheid, slapeloosheid, gebrek aan concentratie, indigestie of overmatig zweten. Als deze symptomen langer dan drie maanden aanhouden, dan kan de betrokkene last hebben van fibromyalgie. Het komt bovendien meestal neer op de aanwezigheid van zogenaamde ‘tender points’, dat wil zeggen bepaalde punten in het lichaam die gevoeliger reageren wanneer erop wordt gedrukt.
Kanker wordt meestal geassocieerd met pijn. Of en in welke mate een tumor pijn veroorzaakt, hangt vaak af van het type en de locatie van de tumor. Tumoren in de lymfeklier veroorzaken bijvoorbeeld slechts in 15-20% van de gevallen pijn, terwijl bottumoren in 85-100% van de gevallen pijnlijk zijn. Naast de tumoren zelf kan de behandeling (operatie, bestraling, etc.) ook pijn veroorzaken.
Het geboorteproces bestaat uit drie fasen. Het proces begint met de ontsluitingsfase, waarna de uitdrijvingsfase plaatsvindt. Het einde van het proces omvat de nageboortefase.
Littekens zijn meestal niet alleen zichtbare tekenen van een geheelde wond of een operatie in het verleden. Ze kunnen ook jaren na een verwonding nog worden gevoeld en pijn veroorzaken. Sommige littekens geven een trekkerig gevoel en jeuk. Maar hoe komt men eigenlijk aan littekenpijn?
1 van 2