PTNS is de afkorting van Posterior Tibial Nerve Stimulation en is een niet-medicamenteuze behandeling bij een overactieve blaas (OAB).
Wanneer acute pijn optreedt, wijst dat er meestal op dat het lichaam te maken heeft met ziekte of letsel. Pijn heeft een belangrijke waarschuwingsfunctie voor uw lichaam. Acute pijn verdwijnt vaak wanneer de oorzaak van de pijn, bijvoorbeeld letsel, is weggenomen.

Nekpijn

Bijna iedereen kent het: een ondoordachte beweging met het hoofd of iets te lang op de tocht gezeten en plotseling is het gebeurd: het hoofd kan nauwelijks draaien – de nek doet pijn! Nekpijn is erg vervelend en is bij de meesten van ons wel bekend.
Nekpijn kan verschillende oorzaken hebben en meer of minder schadelijk zijn. Als u last hebt van nekpijn, dan moet u deze laten onderzoeken door een arts.
Schouderpijn komt vaak voor en de oorzaken en behandelingsmogelijkheden zijn verschillend. Maar wat veroorzaakt schouderpijn? En welke behandelingsopties zijn er?

Buikpijn

Niet alleen vrouwen worden getroffen door pijn in het onderlichaam, ook al denkt men vaak bij buikpijn eerst aan menstruatiepijn of iets dergelijks. Buikpijn, dat wil zeggen pijn in de onderbuik, kan zowel vrouwen als mannen treffen. De oorzaken ervan zijn veelvoudig.

Ischias

De ischias- of heupzenuw is de sterkste zenuw van het menselijk lichaam. De zenuwwortels beginnen in de lage rug en lopen naar de achterkant van het bovenbeen. Net boven de knieën verdeelt de zenuw zich in de tibialas (scheenbeenzeuw) en de peroneus (kuitbeenzenuw).

Kniepijn

Kniepijn kan zeer belastend zijn. Met de pijn komt vooral de verminderde mogelijkheid om te bewegen – daardoor staan de meeste mensen met kniepijn buitenspel; zij kunnen niet langer deelnemen aan activiteiten die verband houden met bewegen. Kniepijn kan niet eenvoudig worden gegeneraliseerd: er zijn verschillende oorzaken voor kniepijn en net zoveel behandelingsmogelijkheden.
Polyneuropathie is een pijnlijke aandoening die ontstaat door schade aan de zenuwen. Daarbij worden vooral de kleinere zenuwvezels in het gebied van het onderbeen en de voet of in het gebied van de onderarm en de handen bijzonder vaak aangetast. Polyneuropathie wordt gekenmerkt door sensorische stoornissen en afwijkingen en kan ook met pijn in verband worden gebracht.
Het fibromyalgie syndroom (FMS), ook wel tendomyopathie genoemd, is een pijnsyndroom, dat voor de betrokkene al gauw een test wordt om te onderzoeken in hoeverre hij/zij belastbaar is. FMS wordt gekenmerkt door aanhoudende pijn in het hele lichaam en kent symptomen zoals vermoeidheid, slapeloosheid, gebrek aan concentratie, indigestie of overmatig zweten. Als deze symptomen langer dan drie maanden aanhouden, dan kan de betrokkene last hebben van fibromyalgie. Het komt bovendien meestal neer op de aanwezigheid van zogenaamde ‘tender points’, dat wil zeggen bepaalde punten in het lichaam die gevoeliger reageren wanneer erop wordt gedrukt.
Kanker wordt meestal geassocieerd met pijn. Of en in welke mate een tumor pijn veroorzaakt, hangt vaak af van het type en de locatie van de tumor. Tumoren in de lymfeklier veroorzaken bijvoorbeeld slechts in 15-20% van de gevallen pijn, terwijl bottumoren in 85-100% van de gevallen pijnlijk zijn. Naast de tumoren zelf kan de behandeling (operatie, bestraling, etc.) ook pijn veroorzaken.
Het geboorteproces bestaat uit drie fasen. Het proces begint met de ontsluitingsfase, waarna de uitdrijvingsfase plaatsvindt. Het einde van het proces omvat de nageboortefase.
Littekens zijn meestal niet alleen zichtbare tekenen van een geheelde wond of een operatie in het verleden. Ze kunnen ook jaren na een verwonding nog worden gevoeld en pijn veroorzaken. Sommige littekens geven een trekkerig gevoel en jeuk. Maar hoe komt men eigenlijk aan littekenpijn?
1 van 2