Ischias

De ischias- of heupzenuw is de sterkste zenuw van het menselijk lichaam. De zenuwwortels beginnen in de lage rug en lopen naar de achterkant van het bovenbeen. Net boven de knieën verdeelt de zenuw zich in de tibialas (scheenbeenzeuw) en de peroneus (kuitbeenzenuw).

Kniepijn

Kniepijn kan zeer belastend zijn. Met de pijn komt vooral de verminderde mogelijkheid om te bewegen – daardoor staan de meeste mensen met kniepijn buitenspel; zij kunnen niet langer deelnemen aan activiteiten die verband houden met bewegen. Kniepijn kan niet eenvoudig worden gegeneraliseerd: er zijn verschillende oorzaken voor kniepijn en net zoveel behandelingsmogelijkheden.
Polyneuropathie is een pijnlijke aandoening die ontstaat door schade aan de zenuwen. Daarbij worden vooral de kleinere zenuwvezels in het gebied van het onderbeen en de voet of in het gebied van de onderarm en de handen bijzonder vaak aangetast. Polyneuropathie wordt gekenmerkt door sensorische stoornissen en afwijkingen en kan ook met pijn in verband worden gebracht.
Het fibromyalgie syndroom (FMS), ook wel tendomyopathie genoemd, is een pijnsyndroom, dat voor de betrokkene al gauw een test wordt om te onderzoeken in hoeverre hij/zij belastbaar is. FMS wordt gekenmerkt door aanhoudende pijn in het hele lichaam en kent symptomen zoals vermoeidheid, slapeloosheid, gebrek aan concentratie, indigestie of overmatig zweten. Als deze symptomen langer dan drie maanden aanhouden, dan kan de betrokkene last hebben van fibromyalgie. Het komt bovendien meestal neer op de aanwezigheid van zogenaamde ‘tender points’, dat wil zeggen bepaalde punten in het lichaam die gevoeliger reageren wanneer erop wordt gedrukt.
Kanker wordt meestal geassocieerd met pijn. Of en in welke mate een tumor pijn veroorzaakt, hangt vaak af van het type en de locatie van de tumor. Tumoren in de lymfeklier veroorzaken bijvoorbeeld slechts in 15-20% van de gevallen pijn, terwijl bottumoren in 85-100% van de gevallen pijnlijk zijn. Naast de tumoren zelf kan de behandeling (operatie, bestraling, etc.) ook pijn veroorzaken.

Hoofdpijn

Hoofdpijn kan zeer stressvol zijn. De oorzaken van hoofdpijn kunnen zo verschillend zijn als de pijn zelf.
Na verlies van een lichaamsdeel, bijvoorbeeld door amputatie of een ongeval, hebben veel mensen last van fantoompijn. Je zult dan pijn voelen in het deel van je lichaam dat niet meer bestaat. De amputatie zelf kan ook pijn veroorzaken, die dan op het restledemaat van het geamputeerde lichaamsdeel voelbaar is.
In deze video laten wij u zien hoe de thuis behandelmethode van polyneuropathie door middel van zelfklevende elektroden of speciale sok-, en handschoenelektroden en een elektrostimulator (TENS) in zijn werk gaat.
2 van 2