Skip to content

Bevallingspijn

Het geboorteproces

Het geboorteproces bestaat uit drie fasen. Het proces begint met de ontsluitingsfase, waarna de uitdrijvingsfase plaatsvindt. Het einde van het proces omvat de nageboortefase.

De ontsluitingsfase begint als de weeën met een zekere regelmaat optreden. In deze fase wordt de baarmoederhals wijder en trekt de baarmoeder zich samen. Naast pijn van de weeën treedt veelal ook buik- en rugpijn op, die uitstraalt naar de baarmoeder. De ontsluitingsfase eindigt op het moment dat de baarmoedermond volledig is geopend.

De uitdrijvingsfase begint als de baarmoedermond volledig is geopend. In deze fase treden pijnen op tijdens de passage van het kind door het geboortekanaal.

De naweeën kunnen ook pijnlijk zijn, name in het geval van meerlingen. Deze naweeën treden in de eerste dagen na de geboorte op en hebben te maken met het terugtrekken van de baarmoeder in zijn oorspronkelijke vorm.

Pijnverlichting tijdens de geboorte

Welke variant van pijnverlichting geschikt is voor de barende vrouw, moet worden besproken met de gynaecoloog/verloskundige en in geval van een mogelijke ruggenprik ook met de anesthesist.

Een mogelijke methode voor pijnverlichting tijdens het geboorteproces is TENS. Een TENS-apparaat kan via zachte elektrische impulsen de overdracht van de pijnprikkels blokkeren (gate control theory) en de afgifte van lichaamseigen stoffen stimuleren, die verantwoordelijk zijn voor pijnverlichting.

Bereikbaarheid

Beste bezoeker,

Er worden steeds meer maatregelen getroffen ter bestrijding van het Coronavirus.

Tot op heden is er, met de nodige aanpassingen, een minimale uitval bij ons, onze toeleveranciers en vervoerders. Ook blijft de servicegraad van leveringen onveranderd hoog.

Helaas komt het wel voor dat briefpost langer onderweg is dan u gewend bent. Wij vragen u om uw begrip en doen onze uiterste best om nadelige effecten te beperken.

Onze waardering en dankbaarheid gaat uit naar iedereen die momenteel zijn/haar uiterste best doet om een waardevolle bijdrage te leveren aan het bestrijden van de corona virus.

#trotsopjullie #blijfgezond #zorgvoorelkaar #wijdoenhetsamen #blijfthuis

Met vriendelijke groet,

Alle medewerkers van schwa-medico Nederland