Skip to content

Bevallingspijn

Het geboorteproces

Het geboorteproces bestaat uit drie fasen. Het proces begint met de ontsluitingsfase, waarna de uitdrijvingsfase plaatsvindt. Het einde van het proces omvat de nageboortefase.

De ontsluitingsfase begint als de weeën met een zekere regelmaat optreden. In deze fase wordt de baarmoederhals wijder en trekt de baarmoeder zich samen. Naast pijn van de weeën treedt veelal ook buik- en rugpijn op, die uitstraalt naar de baarmoeder. De ontsluitingsfase eindigt op het moment dat de baarmoedermond volledig is geopend.

De uitdrijvingsfase begint als de baarmoedermond volledig is geopend. In deze fase treden pijnen op tijdens de passage van het kind door het geboortekanaal.

De naweeën kunnen ook pijnlijk zijn, name in het geval van meerlingen. Deze naweeën treden in de eerste dagen na de geboorte op en hebben te maken met het terugtrekken van de baarmoeder in zijn oorspronkelijke vorm.

Pijnverlichting tijdens de geboorte

Welke variant van pijnverlichting geschikt is voor de barende vrouw, moet worden besproken met de gynaecoloog/verloskundige en in geval van een mogelijke ruggenprik ook met de anesthesist.

Een mogelijke methode voor pijnverlichting tijdens het geboorteproces is TENS. Een TENS-apparaat kan via zachte elektrische impulsen de overdracht van de pijnprikkels blokkeren (gate control theory) en de afgifte van lichaamseigen stoffen stimuleren, die verantwoordelijk zijn voor pijnverlichting.

Bereikbaarheid

Momenteel zijn we druk bezig met inventariseren en daarom telefonisch niet bereikbaar. Voor vragen of ondersteuning, stuur ons gerust een e-mail.