Buikpijn
De buik
In de buik of onderbuik zitten vele organen die betrokken kunnen zijn bij het ontstaan van pijn. Bij de (onder)buik horen naast de blaas en de blinde darm, ook een deel van de darmen en natuurlijk de geslachtsorganen. Bij vrouwen komen daar ook de eierstokken en de baarmoeder bij; bij mannen betreft het vooral de prostaat.
Algemene informatie over pijn
Wanneer acute pijn optreedt, wijst dat er meestal op dat het lichaam te maken heeft met ziekte of letsel. Pijn heeft een belangrijke waarschuwingsfunctie voor uw lichaam. Acute pijn verdwijnt vaak wanneer de oorzaak van de pijn, bijvoorbeeld letsel, is weggenomen.
Chronische pijn blijft veelal langer aan en treedt vaak opnieuw op. Langdurige pijn kan leiden tot een zelfstandige ziekte, de zogenaamde pijnziekte.
Oorzaken van buikpijn
Pijn in de (onder)buik kan vele oorzaken hebben. Deze omvatten enerzijds algemene oorzaken en anderzijds genderspecifieke oorzaken, die alleen betrekking hebben op vrouwen of mannen.
Bij vrouwen kan pijn in de (onder)buik duiden op een ontsteking van de baarmoeder of eierstokken. Ook menstruatiepijn of het premenstruele syndroom kan bij vrouwen pijn in de (onder)buik veroorzaken. Een vestibulodynie kan eveneens verantwoordelijk zijn voor pijn in de (onder)buik. Vestibulodynie is een pijnsyndroom dat bij vrouwen voorkomt en pijn geeft in de vagina en de buik. Afhankelijk van de aard van de ziekte, komt het syndroom ook voor tijdens geslachtsgemeenschap en bij contact, maar komt het soms ook spontaan op.
Bij mannen kunnen aandoeningen aan de prostaat of teelballen (onder)buikpijn veroorzaken. Daaronder valt bijvoorbeeld proactieve prostatitis, een prostaatontsteking die geen bacteriële oorzaak heeft.
Behandeling van buikpijn
In het geval van buikpijn is het belangrijk om een arts te raadplegen.
Bij pijn die wordt veroorzaakt door het premenstruele syndroom of bij menstruatiepijn kunnen speciale TENS-apparaten worden ingezet om de pijn te verlichten. TENS-apparaten kunnen ervoor zorgen dat de overdracht van pijnprikkels op het ruggenmerg wordt geblokkeerd en dat lichaamseigen stoffen vrijkomen die een pijn-verlichtende werking hebben. TENS-apparaten kunnen ook worden gebruikt voor de behandeling van pijn die is veroorzaakt door verhoogde spanning in de bekkenbodemspieren en om de spierspanning te verminderen.
Bij menstruatiepijn kan warmte gunstig zijn en helpen om de pijn te verlichten.
Wanneer de pijn wordt veroorzaakt door spierpijn, bijvoorbeeld vanwege een verhoogde spierspanning in het bekkenbodem, dan kan ook biofeedback worden ingezet. De betrokkenen leren van de feedback die een biofeedback-apparaat geeft over lichamelijke processen die nauwelijks waarneembaar zijn. Zij leren door de feedback om deze processen te beïnvloeden, bijvoorbeeld door een bewuste ontspanning van de spieren.