Skip to content

Ischias

De ischiaszenuw

De ischias- of heupzenuw is de sterkste zenuw van het menselijk lichaam. De zenuwwortels beginnen in de lage rug en lopen naar de achterkant van het bovenbeen. Net boven de knieën verdeelt de zenuw zich in de tibialas (scheenbeenzeuw) en de peroneus (kuitbeenzenuw). Wanneer de wortel van de heupzenuw geïrriteerd is, wordt het een ischias of neuralgie genoemd.

Algemene informatie over pijn

Wanneer acute pijn optreedt, wijst dat er meestal op dat het lichaam te maken heeft met ziekte of letsel. Pijn heeft een belangrijke waarschuwingsfunctie voor uw lichaam. Acute pijn verdwijnt vaak wanneer de oorzaak van de pijn, bijvoorbeeld letsel, is weggenomen.

Chronische pijn blijft veelal langer aan en treedt vaak opnieuw op. Langdurige pijn kan leiden tot een zelfstandige ziekte, de zogenaamde pijnziekte.

Oorzaken van ischiask

Ischias kan ontstaan door een ontsteking van de zenuwwortels van de ischiaszenuw. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Vaak is de ischiaszenuw geïrriteerd in het gebied van de zenuwwortel die de ischias vormt en die uit de lagere ruggengraat komt. Versmalling van het wervelkanaal (spinale kanaal) als gevolg van een ontsteking of een hernia is vaak verantwoordelijk voor deze pijn. Omdat de pijn vaak begint in de lumbale wervelkolom, wordt dit soms een lumbo-ischialgie genoemd.

In gevallen van slijtage, zoals spinale stenose (wervelkanaalvernauwing), vernauwt geleidelijk het kanaal van de wervelkolom waar de zenuwen door heen lopen. Door de slijtage ontstaat botafzetting op de wervels, die vervolgens in het wervelkanaal steekt en de zenuwen die daar lopen kan irriteren.

Bij een hernia treedt de gelachtige kern van een werveltussenschijf naar buiten, die bijvoorbeeld is beschadigd door slijtage of letsel.

Behandeling van ischias

De behandeling van ischias hangt uiteraard af van de oorzaken ervan. Daarom is een bezoek aan de arts noodzakelijk. In het geval van ischias kunnen medicijnen worden voorgeschreven; in ernstige gevallen kan ook een operatie nodig zijn. Daarnaast is er echter een aantal niet-medicamenteuze therapieën die nuttig kunnen zijn bij ischias.

TENS (= Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) is een methode die al decennialang succesvol wordt ingezet voor pijnverlichting. Een TENS-apparaat stuurt zachte elektrische impulsen door de huid en kan de overdracht van pijnprikkels op het ruggenmerg blokkeren en kan de afgifte van lichaamseigen stoffen stimuleren die de pijn kunnen verlichten.

Een EMS-apparaat (= elektrische spierstimulatie) kan de opbouw van de rugspieren ondersteunen. Omdat zwakke rugspieren, slechte houdingen en spanning kunnen worden betrokken bij de ontwikkeling van ischias, kunnen versterkte rugspieren hier zeer nuttig zijn.

Bij ischias door spanning kunnen ook methoden zoals biofeedback nuttig zijn. Met biofeedback ontvangt de gebruiker van het apparaat feedback over lichaamsfuncties die anders niet bewust waarneembaar zijn, bijvoorbeeld de spierspanning. Met biofeedback kan dan bewuste ontspanning van de spieren worden geoefend.

Ook warmte kan nuttig zijn bij de behandeling van ischias. Warmtetherapie kan helpen bij de ontspanning van verkrampte rugspieren en daardoor de rugpijn en/of ischias verlichten.

Bereikbaarheid

Momenteel zijn we druk bezig met inventariseren en daarom telefonisch niet bereikbaar. Voor vragen of ondersteuning, stuur ons gerust een e-mail.