Skip to content

Littekenpijn

Littekens zijn meestal niet alleen zichtbare tekenen van een geheelde wond of een operatie in het verleden. Ze kunnen ook jaren na een verwonding nog worden gevoeld en pijn veroorzaken. Sommige littekens geven een trekkerig gevoel en jeuk. Maar hoe komt men eigenlijk aan littekenpijn?

Het litteken

Littekens ontstaan wanneer verwondingen van het bindweefsel zijn geheeld. Daarbij trekken collageenvezels zich samen die zich voordien in het gebied van de verwonding hebben vermeerderd. Vanwege deze samentrekking van de weefsels is het litteken steviger dan het omliggende weefsel.

Algemene informatie over pijn

Wanneer acute pijn optreedt, wijst dat er meestal op dat het lichaam te maken heeft met ziekte of letsel. Pijn heeft een belangrijke waarschuwingsfunctie voor uw lichaam. Acute pijn verdwijnt vaak wanneer de oorzaak van de pijn, bijvoorbeeld letsel, is weggenomen.

Chronische pijn blijft veelal langer aan en treedt vaak opnieuw op. Langdurige pijn kan leiden tot een zelfstandige ziekte, de zogenaamde pijnziekte.

Oorzaken van littekenpijn

Littekenpijn kan ontstaan door verschillende oorzaken. Op dit moment is het nog niet duidelijk waarom sommige littekens volledig pijnvrij zijn terwijl andere littekens problemen geven. Ook de reden waarom sommige littekens pas na enkele jaren pijn beginnen te doen, is niet volledig verklaarbaar. Er zijn daarom verschillende verklaringen voor littekenpijn.

Het stevigere littekenweefsel is veelal minder flexibel dan het overige weefsel. Daardoor doet het weefsel pijn of trekt het samen bij bewegingen; de bewegingen kunnen tevens worden beperkt.

Een theorie rond het ontstaan van littekenpijn zelfs lang nadat de wond is geheeld, is dat er kleine kortsluitingen zijn tussen de zenuwvezels in het litteken. De impulsen die de zenuwen afgeven, slingeren dan steeds meer door de zenuw, wat pijn veroorzaakt.

Behandeling van littekenpijn

In het geval van littekenpijn moet u altijd een arts raadplegen, ongeacht of de pijn nieuw is, al lang aanhoudt of plotseling optreedt bij oude littekens. Naast medicijnen zijn er verschillende aantal niet-medicamenteuze methoden die u kunt gebruiken bij littekenpijn.

Vanaf het begin is verzorging van het litteken belangrijk. U kunt speciale crèmes of oliën gebruiken die u op en rond het litteken wrijft om het weefsel soepel te houden.

Warmtetherapie kan eveneens helpen bij de verlichting van littekenpijn. Dit kan met name gunstig zijn wanneer littekenpijn wordt veroorzaakt of wordt verergerd door koude.

Ook het gebruik van TENS-apparaten kan bijdragen aan de verlichting van littekenpijn. Enerzijds kan TENS eraan bijdragen dat de overdracht van de pijnprikkels worden geblokkeerd. Anderzijds kan TENS de afgifte van lichaamseigen stoffen stimuleren, die verantwoordelijk zijn voor pijnverlichting.

Bereikbaarheid

Momenteel zijn we druk bezig met inventariseren en daarom telefonisch niet bereikbaar. Voor vragen of ondersteuning, stuur ons gerust een e-mail.