Skip to content

Polspijn

De pols

Het polsgewricht is het gewricht tussen het spaakbeen en de handwortelbeenderen (articulatio radiocarpalis, ‘proximaal polsgewricht’) en het gewricht tussen de beide rijden handwortelbeenderen (articulatio mediocarpalis, ‘distaal polsgewricht’). In de ruimere zin worden de andere gewrichten van de handwortelbeenderen eveneens geclassificeerd onder deze term; deze beenderen hebben slechts een klein bewegingsbereik. Alle deelgewrichten werken samen als een functionele eenheid en staan flexie toe naar de palm van de hand, die zich uitstrekt naar de rug van de hand, evenals spreidende bewegingen in de richting van de duim en de pink. (Bron: https://de.wikipedia.org/wiki/Handgelenk, geraadpleegd op 22 juni 2016).

Een veelvoud aan ligamenten en pezen geeft het polsgewricht stabiliteit.

Algemene informatie over pijn

Wanneer acute pijn optreedt, wijst dat er meestal op dat het lichaam te maken heeft met ziekte of letsel. Pijn heeft een belangrijke waarschuwingsfunctie voor uw lichaam. Acute pijn verdwijnt vaak wanneer de oorzaak van de pijn, bijvoorbeeld letsel, is weggenomen.

Chronische pijn blijft veelal langer aan en treedt vaak opnieuw op. Langdurige pijn kan leiden tot een zelfstandige ziekte, de zogenaamde pijnziekte.

Oorzaken voor pijn aan de pols

Pijn aan de pols kan worden veroorzaakt door een reeks factoren. Naast duidelijke oorzaken zoals een breuk of een verstuiking, kan polspijn ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld slijtage, een ontsteking of zenuwirritatie.

Een slijtageziekte, die het gevolg is van slijtage van het kraakbeen in het gewricht, is artrose. De slijtage kan leiden tot ontstekingen, die soms hevige pijn veroorzaakt.

Irritatie en ontsteking van de pezen kunnen eveneens pijn in de pols veroorzaken. Beroepen waarin keer op keer dezelfde bewegingen worden uitgevoerd, kunnen een dergelijke irritatie bevorderen. Dit omvat ook werken op de computer: bij mensen die vaak met de muis werken, kan door dezelfde klikactie en een verkeerde handhouding een irritatie van de peesomhulsels ontstaan en dus een peesontsteking met hevige pijn.

Zenuwbeschadigingen zoals bij het carpaletunnelsyndroom (CTS) kunnen ook pijn en sensorische stoornissen veroorzaken. Bij CTS wordt door een vernauwing in de carpale tunnel, die in het polsgericht loopt, de nervus medianus beschadigd. Naast pijn en ongemak kan CTS ook leiden tot een verminderd functioneren van de handspieren die afhankelijk zijn van de aangedane zenuw.

Behandeling van polspijn

De behandeling van polspijn hangt natuurlijk sterk samen met de oorzaak ervan. Vele oorzaken van polspijn zijn daarom eenvoudig te behandelen als ze in een vroeg stadium worden gediagnosticeerd. Om deze reden is het belangrijk om een arts te bezoeken indien de pijn in de pols aanhoudt.

Bij tendinitis, een peesontsteking, is het nuttig om de betreffende pols te stabiliseren met bandage of iets dergelijks. In niet-inflammatoire omstandigheden kan warmte ook polspijn verlichten.

Bij pijn in het polsgericht door reuma, artrose, ontstekingen of CTS kunnen TENS-apparaten worden ingezet. Deze apparaten kunnen ervoor zorgen dat de overdracht van pijnprikkels op het ruggenmerg wordt geblokkeerd en dat lichaamseigen stoffen vrijkomen die een pijn verlichtende werking hebben. De TENS-apparaten van nu zijn klein en handzaam en kunnen tegenwoordig thuis worden gebruikt.

Ten slotte bieden ook steeds meer artsenpraktijken alternatieve behandelingen aan zoals acupunctuur, ultrasone behandeling en lasertherapie. Uw arts kan u over deze behandelmethoden adviseren.

Bereikbaarheid

Beste bezoeker,

Er worden steeds meer maatregelen getroffen ter bestrijding van het Coronavirus.

Tot op heden is er, met de nodige aanpassingen, een minimale uitval bij ons, onze toeleveranciers en vervoerders. Ook blijft de servicegraad van leveringen onveranderd hoog.

Helaas komt het wel voor dat briefpost langer onderweg is dan u gewend bent. Wij vragen u om uw begrip en doen onze uiterste best om nadelige effecten te beperken.

Onze waardering en dankbaarheid gaat uit naar iedereen die momenteel zijn/haar uiterste best doet om een waardevolle bijdrage te leveren aan het bestrijden van de corona virus.

#trotsopjullie #blijfgezond #zorgvoorelkaar #wijdoenhetsamen #blijfthuis

Met vriendelijke groet,

Alle medewerkers van schwa-medico Nederland