Skip to content

Schouder-armpijn

Algemene informatie over pijn

Wanneer acute pijn optreedt, wijst dat er meestal op dat het lichaam te maken heeft met ziekte of letsel. Pijn heeft een belangrijke waarschuwingsfunctie voor uw lichaam. Acute pijn verdwijnt vaak wanneer de oorzaak van de pijn, bijvoorbeeld letsel, is weggenomen.

Chronische pijn blijft veelal langer aan en treedt vaak opnieuw op. Langdurige pijn kan leiden tot een zelfstandige ziekte, de zogenaamde pijnziekte.

Oorzaken van schouder-armpijn

Het cervicaal wervelkolom-syndroom of schouder-armsyndroom kan verschillende oorzaken hebben, zoals sterke spanningen van de nekspieren.

Ook tekenen van slijtage (degeneratieve veranderingen) van de cervicale wervelkolom zoals spondylartrose (of spondylose), kunnen pijn in de schouder en het armgebied veroorzaken, evenals een hernia.

Bij spondylartrose zijn de halswervels en de tussenwervelschijven versleten. Ten slotte heeft de slijtage ook invloed op de wervels; de slijtage leidt tot onregelmatige botgroei op de wervels, wat in de loop van de ziekte kan leiden tot enorme bewegingsbeperkingen en pijn. Wanneer sprake is van een hernia, dan treedt de gelachtige kern buiten de kapotte tussenwervelschijf. Dit veroorzaakt niet altijd ongemak. Echter, als het uitsteeksel op één of meer zenuwen drukt, dan kan dit pijn veroorzaken.

In beide gevallen zijn de zenuwen, die vanuit de wervelkolom naar de arm lopen, geïrriteerd of aangetast. Dit kan verantwoordelijk zijn voor de pijn die in de schouder zit en uitstraalt naar de arm.

Behandeling van schouder-armpijn

Indien u te lijden heeft onder schouder-armpijn, dan moet u in elk geval een arts raadplegen. Deze kan u helpen om de oorzaken van uw pijn te diagnosticeren en om de juiste behandeling te kiezen. In het geval van het schouder-armsyndroom kunnen, naast medicijnen, ook niet-medicamenteuze behandelingen worden ingezet om de pijn te verlichten.

In het geval van spierspanning en pijn die niet inflammatoir zijn, kan warmtetherapie een verlichtende werking hebben. Warmte wordt al eeuwenlang gebruikt voor pijn en spanning. In het geval van spierspanning kunnen massages en fysiotherapie ook nuttig zijn.

Elektrische spierstimulatie (EMS) kan eveneens worden ingezet om de spiergroepen rond de nek en de wervelkolom te trainen en de spanning te verminderen.

Voor pijn als gevolg van spanning kan ook een methode zoals biofeedback nuttig zijn. Met biofeedback ontvangt de gebruiker van het apparaat feedback over lichaamsfuncties die anders niet bewust waarneembaar zijn, bijvoorbeeld de spierspanning. Met biofeedback kan dan bewuste ontspanning van de spieren worden geoefend.

TENS (= Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) is een methode die al decennialang succesvol wordt ingezet voor de behandeling van pijn. TENS kan ook worden gebruikt bij schouder-armpijn. TENS-apparaten kunnen de overdracht van pijnprikkels op het ruggenmerg blokkeren en stimuleren de afgifte van lichaamseigen stoffen die de pijn kunnen verlichten.

Ten slotte bieden ook steeds meer artsenpraktijken alternatieve behandelingen aan zoals acupunctuur, ultrasone behandeling en lasertherapie. Uw arts adviseert u graag over deze behandelmethoden.

Bereikbaarheid

Momenteel zijn we druk bezig met inventariseren en daarom telefonisch niet bereikbaar. Voor vragen of ondersteuning, stuur ons gerust een e-mail.