Skip to content

Wat is polyneuropathie?

Oorzaken van polyneuropathie

Een aantal ziekten en aandoeningen kan polyneuropathie veroorzaken. Dit zijn bijvoorbeeld suikerziekte (diabetes) en andere stofwisselingsziekten.

Ook medicijnen, genotsmiddelen en giftige stoffen kunnen polyneuropathie veroorzaken. Daartoe behoort ook alcoholmisbruik.

Behandeling van polyneuropathie

Indien u zich niet goed voelt of pijn heeft, dan dient u altijd een arts te raadplegen om de oorzaak van de pijn en de optimale behandeling te bespreken. Naast medicijnen zijn er ook niet-medicamenteuze methoden om zenuwpijnen te verlichten.

TENS (= Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) is een methode die vooral ook wordt ingezet voor de behandeling van pijn bij polyneuropathie. Vanaf een TENS-apparaat worden zachte elektrische impulsen door de huid gestuurd die de pijn op twee manieren kunnen verlichten. Aan de ene kant kunnen ze de overdracht van pijnprikkels op het ruggenmerg blokkeren. Aan de andere kant stimuleren ze de afgifte van lichaamseigen stoffen die verantwoordelijk zijn voor pijnverlichting.

In deze video laten wij u zien hoe de thuis behandelmethode van polyneuropathie door middel van zelfklevende elektroden of speciale sok-, en handschoenelektroden en een elektrostimulator (TENS) in zijn werk gaat.

Neuropathie is een aandoening van de zenuwen van armen en benen, de ’bedrading’. Polyneuropathie betekent dat op meerdere plaatsen in het lichaam de zenuwen zijn aangedaan. Spieren en gevoel functioneren dan niet meer naar behoren.

Bij een polyneuropathie is er een stoornis met name bij de uiteinden van de zenuwen en zijn óf alleen de sensorische (gevoels)zenuwen, óf alleen de motorische (bewegings)zenuwen, óf beide aangedaan.

De sensorische zenuwen koppelen gevoelsinformatie terug naar het centrale zenuwstelsel waardoor wij kunnen voelen. De motorische zenuwen geven signalen door aan de spieren waardoor wij ons kunnen bewegen.

De klachten die ontstaan door een polyneuropathie kunnen dus zowel sensorisch als motorisch zijn. Klachten van het sensorisch systeem bij polyneuropathie zijn een doof gevoel, prikkelingen, tintelingen, veranderd gevoel, pijn, evenwichtsstoornissen. Klachten van het motorisch systeem zijn kramp, dunner worden van spieren en zwakte.

Polyneuropathie klachten zijn moeilijk medicamenteus te behandelen. Wij hebben met TENS veel ervaringen opgedaan en TENS geeft verrassende resultaten bij pijn als gevolg van polyneuropathie.

Bereikbaarheid

Momenteel zijn we druk bezig met inventariseren en daarom telefonisch niet bereikbaar. Voor vragen of ondersteuning, stuur ons gerust een e-mail.