Elleboogpijn

De ellebogen

Het ellebooggewricht bevindt zich tussen de bovenarm (humerus) en de onderarm met de ellepijp (ulna) en het spaakbeen (radius). Deze botten vormen samen drie deelgewrichten die samen een gewrichtskapsel delen. Het gewricht tussen de bovenarm en de ellepijp is een scharniergewricht en zorgt ervoor dat de arm kan bewegen. Het gewricht tussen de bovenarm en het spaakbeen is een kogelgewricht die er vooral voor zorgt dat de onderarm en de hand kunnen draaien. Het gewricht tussen de ellepijp en het spaakbeen bij de elleboog is ook bij deze draai betrokken.

De botten van het ellebooggewricht worden beschermd door een laag kraakbeen aan het einde van de botten waar ze samenkomen. Ze worden gestabiliseerd door verschillende ligamenten en voorkomen zo hyperextensie van de elleboog. Bovendien zijn er verschillende bursae (slijmbeurzen) tussen de pees en de onderliggende botstructuur, die wrijving van de verbindingsdelen voorkomen en bovendien functioneren als schokdempers.

Algemene informatie over pijn

Wanneer acute pijn optreedt, wijst dat er meestal op dat het lichaam te maken heeft met ziekte of letsel. Pijn heeft een belangrijke waarschuwingsfunctie voor uw lichaam. Acute pijn verdwijnt vaak wanneer de oorzaak van de pijn, bijvoorbeeld letsel, is weggenomen.

Chronische pijn blijft veelal langer aan en treedt vaak opnieuw op. Langdurige pijn kan leiden tot een zelfstandige ziekte, de zogenaamde pijnziekte.

Oorzaken van elleboogpijn

Pijn in de elleboog kan vele oorzaken hebben.

Een oorzaak voor pijn in de ellebogen zijn ontstekingen die kunnen ontstaan door overbelasting van pezen en ligamenten. Ook irritatie van het slijmbeurs kan tot een ontsteking leiden. Vaak is een overmatige belasting van het gewricht verantwoordelijk voor een ontsteking.

Relatief bekende aandoeningen aan het ellebooggewricht zijn de zogenaamde tennisarm/tenniselleboog (epicondylitis humeri radialis/lateralis) en de golfarm/golfelleboog (epicondylitis humeri ulnaris/medialis). Een epicondylitis ontstaat veelal door een eenzijdige, bovenmatige belasting van de onderarmspieren. Daardoor ontstaan ontstekingen aan de pezen en de spieraanhechtingen die pijn veroorzaken. Uiteraard hebben niet alleen tenniss(t)ers of golf(st)ers hier last van; een epicondylitis kan bij elke vorm van lichamelijke overbelasting optreden.

Artrose kan eveneens leiden tot elleboogpijn. De beschermende laag kraakbeen rond de uiteinden van de gewrichten zijn meestal versleten als gevolg van ouderdom. Wanneer deze beschermende laag er niet meer is, dan wrijven de botten tegen elkaar. De beweging wordt dan vaak beperkt en de elleboog doet pijn.

Behandeling van elleboogpijn

Om de juiste behandeling te kiezen, moet u bij pijn in de ellebogen uw arts raadplegen. De arts kan u helpen om de oorzaken van uw klacht te achterhalen. Naast een medicamenteuze behandeling of een eventueel noodzakelijke operatie, zijn er zeker verschillende niet-medicamenteuze behandelingsmethoden die bij elleboogpijn kunnen worden ingezet.

Bandages kunnen bijdragen aan het voorkomen van ontstekingen, een tenniselleboog of golfelleboog en dat de pijnlijke elleboog niet verder wordt belast of wordt overbelast.

Bij niet-inflammatoire aandoeningen kan warmtetherapie eveneens helpen bij een vermindering van de pijn.

TENS-apparaten kunnen in het geval van pijn in de elleboog de overdracht van pijnprikkels op het ruggenmerg blokkeren. De handige apparaten kunnen er ook voor zorgen dat lichaamseigen stofjes vrijkomen die een pijn-verlichtende werking hebben.

Ten slotte bieden ook steeds meer artsenpraktijken alternatieve behandelingen aan zoals acupunctuur, ultrasone behandeling en lasertherapie. Uw arts adviseert u graag over deze behandelmethoden.