Skip to content

Hoofdpijn

Hoofdpijn kan zeer stressvol zijn. De oorzaken van hoofdpijn kunnen zo verschillend zijn als de pijn zelf.

Algemene informatie over pijn

Wanneer acute pijn optreedt, wijst dat er meestal op dat het lichaam te maken heeft met ziekte of letsel. Pijn heeft een belangrijke waarschuwingsfunctie voor uw lichaam. Acute pijn verdwijnt vaak wanneer de oorzaak van de pijn, bijvoorbeeld letsel, is weggenomen.

Chronische pijn blijft veelal langer aan en treedt vaak opnieuw op. Langdurige pijn kan leiden tot een zelfstandige ziekte, de zogenaamde pijnziekte.

Oorzaken van hoofdpijn

In principe kan onderscheid worden gemaakt tussen primaire en secundaire hoofdpijn. In het geval van secundaire hoofdpijn is de hoofdpijn een symptoom van een andere ziekte of aandoening. In het geval van primaire hoofdpijn is de hoofdpijn zelf de ziekte.

De gebruikelijkste vormen van primaire hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn en migraine. Bij spanningshoofdpijn heeft degene het gevoel alsof hij een band om zijn hoofd heeft die zijn hoofd van alle kanten samendrukt. De pijn is bedompt en drukkend. Spanningshoofdpijn wordt vaak geassocieerd met stress, maar de precieze oorzaken zijn tot nu toe nog niet duidelijk. Er is echter een theorie die stelt dat herhaalde spanning in de nekspieren kan bijdragen aan het ontstaan van spanningshoofdpijn.

Volgens de Deutschen Schmerzliga e.V., een Duitse organisatie voor patiënten met chronische pijn, heeft ongeveer 10% van de volwassenen in Duitsland last van migraine. Migraine is een hoofdpijn die optreedt als een aanval, vaak vergezeld van bijwerkingen zoals misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor omgevingsprikkels zoals licht of geluid. Door te bewegen wordt de pijn veelal erger. Patiënten met migraine aura hebben voorafgaand aan de migraineaanval stoornissen in hun zicht. Sommigen hebben dan vlekken in het gezichtsveld of stoornissen in de tastzin. De oorzaken van migraine zijn niet volledig te verklaren. Eén theorie is dat de bloedvaten in de hersenvliezen verantwoordelijk zijn voor de hoofdpijn als gevolg van een ontstekingsreactie. Tevens wordt aangenomen dat erfelijke factoren een rol spelen bij de ontwikkeling van migraine.

Behandeling van hoofdpijn

Voor de juiste behandeling moet u uw hoofdpijn laten onderzoeken door een arts, omdat de behandeling ervan sterk afhangt van het type hoofdpijn. Regelmatig worden medicijnen tegen hoofdpijn voorgeschreven om de pijnaanvallen te verlichten.

Bij spanningshoofdpijn kunnen ook TENS-apparaten helpen om de pijn te verlichten. De handige apparaten voor elektrosimulatie zorgen onder andere voor de afgifte van lichaamseigen stoffen die verantwoordelijk zijn voor pijnverlichting. Sinds 2013 voeren BKK advita en de Deutsche Gesellschaft für Biofeedback e.V. onder leiding van de Universiteit Marburg onderzoek uit naar de werking van biofeedback bij spanningshoofdpijn.

Bij migraine wordt al langer biofeedback ingezet. Biofeedback kan helpen bij het verminderen van de frequentie van migraineaanvallen en bij het verkorten van de duur van een migraineaanval.

Bereikbaarheid

Momenteel zijn we druk bezig met inventariseren en daarom telefonisch niet bereikbaar. Voor vragen of ondersteuning, stuur ons gerust een e-mail.