Nekpijn
Bijna iedereen kent het: een ondoordachte beweging met het hoofd of iets te lang op de tocht gezeten en plotseling is het gebeurd: het hoofd kan nauwelijks draaien – de nek doet pijn! Nekpijn is erg vervelend en is bij de meesten van ons wel bekend.
Nekpijn kan verschillende oorzaken hebben en meer of minder schadelijk zijn. Als u last hebt van nekpijn, dan moet u deze laten onderzoeken door een arts.
De nek
De nek is het achterste deel van de hals. De nek bestaat voornamelijk uit de cervicale wervelkolom (nekwervels) en de nekspieren.
De cervicale wervelkolom behoort, als deel van de wervelkolom, tot de ‘dragende’ delen van het lichaam. Tevens beschermt deze het ruggenmerg met zijn zenuwen. De cervicale wervelkolom bestaat uit zeven nekwervels die door wervelgewrichten met elkaar verbonden zijn. Tussen de wervels zitten de tussenwervelschijven die functioneren als schokdempers en verbindingsstukken. Deze schijven zorgen er onder andere voor dat de wervelkolom flexibel en buigzaam is.
De nekspieren ondersteunen en verplaatsen de cervicale wervelkolom. Ze worden daardoor blootgesteld aan diverse belasting en zijn dus vatbaar voor spanning en verkramping.
Tenslotte zijn er in het gebied van de nekwervels ook pezen en ligamenten die de cervicale wervelkolom stabiliseren, deze ondersteuning geven en beschermen tegen verkeerde bewegingen.
Algemene informatie over pijn
Wanneer acute pijn optreedt, wijst dat er meestal op dat het lichaam te maken heeft met ziekte of letsel. Pijn heeft een belangrijke waarschuwingsfunctie voor uw lichaam. Acute pijn verdwijnt vaak wanneer de oorzaak van de pijn, bijvoorbeeld letsel, is weggenomen.
Chronische pijn blijft veelal langer aan en treedt vaak opnieuw op. Langdurige pijn kan leiden tot een zelfstandige ziekte, de zogenaamde pijnziekte.
Oorzaken van nekpijn
Nekpijn wordt meestal veroorzaakt door problemen met de cervicale wervelkolom of de nekspieren. Spierspanning is daar veelal bij betrokken. Vooral bij mensen die tijdens hun werk veel aan hun bureau achter de pc zitten of veel reizen met de auto, kunnen de nekspieren vanwege de eenzijdige houding snel verkrampen en pijn doen.
Ook bij tekenen van slijtage van wervels en gewrichten, zoals artrose, gaat het vaak om nekpijn. De slijtage van wervels en gewrichten kan leiden tot onjuiste belasting van de ligamenten (banden) en dus peesirritatie en spierpijn veroorzaken. Ook ontstekingsreacties van de pezen leiden tot pijn.
Inflammatoire reumatische aandoeningen zijn ook verantwoordelijk voor pijn en beperkte mobiliteit. Dit zijn bijvoorbeeld ontstekingen die gewrichten en spieren kunnen aantasten.
Een hernia in de cervicale wervelkolom kan ook nekpijn veroorzaken. In dit geval komt de gelachtige kern van de tussenwervelschijf uit zijn omhulling. Het indrukken van een zenuw kan pijn, gevoelloosheid en verlamming veroorzaken, afhankelijk van de ernst van het voorval.
In sommige gevallen kan nekpijn echter ook wijzen op ziektes zoals meningitis. Het is daarom belangrijk dat u, als u last hebt van nekpijn of andere symptomen zoals koorts en duizeligheid, direct medische hulp inroept om de oorzaken van de pijn te laten onderzoeken.
Behandeling van nekpijn
De behandeling van uw nekpijn hangt natuurlijk vooral af van de oorzaak van de pijn. Naast een medicamenteuze behandeling kunnen ook niet-medicamenteuze behandelingen worden ingezet om de pijn te verlichten.
Acupunctuur, ultrasone behandeling en lasertherapie worden door steeds meer artsenpraktijken ingezet voor de behandeling van pijn. Uw arts kan u hier zeker over adviseren.
Het gebruik van TENS-apparaten bij pijn heeft zijn waarde reeds tientallen jaren bewezen. Deze handige apparaten kunnen door de zachte elektrische impulsen de pijnlijke prikkels onderdrukken en dragen bij aan de afgifte van lichaamseigen, pijnstillende stoffen. TENS kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor pijnverlichting bij artrose, reumatische aandoeningen, spierpijn en pijn na een hernia.
Met apparaten voor elektrische spierstimulatie (EMS) kunnen de nekspieren worden getraind. Enerzijds kan dit ertoe leiden dat de spieren sterker worden en zo de eenzijdige spanning te verminderen. Anderzijds kan met EMS, indien nodig, ook spierspanning worden opgelost, waardoor lichaamshoudingen worden voorkomen die de problemen zouden kunnen verergeren.
Bij niet-inflammatoire pijn kan warmtetherapie ook helpen bij het verminderen van spanning en het verlichten pijn.
Voor pijn als gevolg van spanning kan ook een methode zoals biofeedback nuttig zijn. Met biofeedback ontvangt de gebruiker van het apparaat feedback over lichaamsfuncties die anders niet bewust waarneembaar zijn, bijvoorbeeld de spierspanning. Met biofeedback kan dan bewuste ontspanning van de spieren worden geoefend.