Kniepijn

De knie

De knie is een gewricht dat letterlijk een ondersteunende functie heeft. De knie behoort tot de grootste gewrichten van het menselijk lichaam en heeft een zeer complexe structuur. De knie bestaat uit twee individuele gewrichten: het gewricht tussen het dijbeen en de knieschijf en het gewricht tussen het dijbeen en het scheenbeen. Tussen het dijbeen en het scheenbeen zitten ook de twee meniscussen. Dat zijn kraakbeenschijven die de hoogteverschillen tussen de botten compenseren en eveneens dienen als schokdemper en beschermingslaag die de slijtage van botten moet voorkomen.

Het gehele gewricht wordt gestabiliseerd door de twee buitenste kniebanden en de twee kruisbanden. Deze banden voorkomen dat het gewricht wegglijdt, wordt overstrekt of in de verkeerde richting buigt. De slijmbeurzen dienen ook als schokdempers en voorkomen wrijving. Tevens geven pezen en spieren het kniegewricht stabiliteit en ondersteunen zij de functie van de knie.

Algemene informatie over pijn

Wanneer acute pijn optreedt, wijst dat er meestal op dat het lichaam te maken heeft met ziekte of letsel. Pijn heeft een belangrijke waarschuwingsfunctie voor uw lichaam. Acute pijn verdwijnt vaak wanneer de oorzaak van de pijn, bijvoorbeeld letsel, is weggenomen.

Chronische pijn blijft veelal langer aan en treedt vaak opnieuw op. Langdurige pijn kan leiden tot een zelfstandige ziekte, de zogenaamde pijnziekte.

Oorzaken van kniepijn

Kniepijn kan verschillende oorzaken hebben. Daarom is het belangrijk om bij pijn in de knie altijd een arts te raadplegen. De arts kan onderzoeken waar de pijn vandaan komt en samen met u het best passende behandelplan vastleggen.

Een niet gering aandeel van kniepijn wordt veroorzaakt door verwondingen of letsel. Dit kunnen enerzijds gescheurde ligamenten/banden zijn. Anderzijds kan schade aan de meniscus deels verantwoordelijk zijn voor kniepijn en daaruit voortvloeiende aandoeningen.

Voor atleten zijn gescheurde ligamenten/banden altijd een onderwerp van gesprek. Ze kunnen bijvoorbeeld ontstaan wanneer vanuit een beweging abrupt wordt gestopt of de richting wordt gewijzigd. Dientengevolge worden de banden blootgesteld aan extreme belasting en is het mogelijk dat een van deze banden scheurt onder deze belasting. Voor scheuren in de ligamenten zoals de kruisband, is veelal een operatie nodig om de gescheurde ligamenten te vervangen.

Ook de meniscussen worden altijd blootgesteld aan zware belasting. Dit kan leiden tot schade aan de meniscus, zoals een meniscusruptuur. Uw arts kan – meestal op basis van de kniereflex – de omvang van het letsel diagnosticeren en de geschikte behandeling bepalen.

Aandoeningen zoals artrose kunnen eveneens kniepijn veroorzaken. Bij artrose is de laag kraakbeen versleten die de in het gewricht met elkaar verbonden botten bedekt. Als gevolg hiervan wordt het bot uiteindelijk aangetast en kan het gaan vervormen, wat kan leiden tot pijn en bewegingsbeperkingen. Artrose van het kniegewricht wordt ook wel gonartrose of knieslijtage genoemd.

Ontstekingsziekten zoals reuma of ontsteking van de slijmbeurzen behoren ook tot de mogelijke oorzaken van kniepijn.

Behandeling van kniepijn

De behandeling van kniepijn hangt natuurlijk af van de oorzaak ervan. Bij een gescheurde knie- of kruisband of schade aan de meniscus, is veelal een operatie nuttig. De daaropvolgende verzorging van het geopereerde been leidt er veelal toe dat de dijbeenspieren verslappen, wat de revalidatie kan verslappen. Elektrische spierstimulatie (EMS) kan helpen om de spieren in stand te houden en kan de revalidatie positief beïnvloeden.

TENS-apparaten kunnen ook worden ingezet tegen kniepijn. Deze apparaten zorgen ervoor dat de overdracht van pijnprikkels op het ruggenmerg wordt geblokkeerd en dat de afgifte van lichaamseigen stoffen die de pijn kunnen verlichten, wordt gestimuleerd.

Vibration therapie kan een positief effect op de doorbloeding hebben en kan onder andere worden ingezet voor het trainen van spieren.

Bij niet-inflammatoire gewrichtspijn kan ook warmtetherapie worden ingezet. Ook bandages kunnen de knie ondersteunen en deze tijdelijk beschermen tegen extreme bewegingen.

Steeds meer artsen bieden tegenwoordig ook alternatieve methoden aan om pijn, zoals artrosepijn, te behandelen, zoals acupunctuur, ultrasone behandeling of lasertherapie. Uw arts kan u adviseren of een dergelijke behandeling voor u aan de orde is.