Rugpijn

De gezonde rug

Onze rug is volledig afgestemd op onze behoeften. De wervelkolom bestaat uit 24 wervels, het heiligbeen en het stuitbeen en beschermt het ruggenmerg. De individuele wervels zijn verbonden door wervelgewrichten. Tegelijkertijd worden ze gescheiden door kleine ‘gel-pads’ – de tussenwervelschijven. Deze werken als schokdempers, maken de rug flexibel en beschermen de wervels tegen slijtage. De wervelkolom is omgeven door spieren en ligamenten die de wervelkolom stabiliseren en beschermen tegen letsel.

Algemene informatie over pijn

Wanneer acute pijn optreedt, wijst dat er meestal op dat het lichaam te maken heeft met ziekte of letsel. Pijn heeft een belangrijke waarschuwingsfunctie voor uw lichaam. Acute pijn verdwijnt vaak wanneer de oorzaak van de pijn, bijvoorbeeld letsel, is weggenomen.

Chronische pijn blijft veelal langer aan en treedt vaak opnieuw op. Langdurige pijn kan leiden tot een zelfstandige ziekte, de zogenaamde pijnziekte.

Oorzaken van rugpijn

Een verkeerde belasting van de rug is zeker één van de belangrijkste oorzaken van rugpijn. Veel mensen zitten te veel en te vaak, aan een bureau, in de auto of thuis. Daardoor worden de rugspieren eenzijdig belast, komen er spanningen en verharden de spieren. Dat leidt tot rugpijn. Ook verkeerd tillen, dragen of een andere verkeerde houding kan leiden tot rugpijn.

Een andere oorzaak van rugpijn kan slijtage zijn. Zo kan de slijtage van de wervelgewrichten leiden tot een zogenaamde spondylartrose (artrose = gewrichtsslijtage). Een vernauwing van het wervelkanaal, stenose van het ruggenmergkanaal of lumbale stenose, is ook mogelijk door slijtage. De zenuwen die uit het ruggenmerg komen, kunnen in beide gevallen geïrriteerd raken en pijn veroorzaken.

Bij osteoporose (het afnemen van botmassa) neemt de dichtheid van het bot af, wat kan leiden tot botbreuken. Als de wervels worden aangetast, dan kan dit leiden tot misvormingen van de wervelkolom en tot rugpijn.

Een hernia (ook: discusverzakking) heeft door verschillende oorzaken, waaronder slijtage en verkeerd gebruik van de rug. De gelachtige kern, die zich bevindt in de tussenwervelschijf, komt uit de aangetaste tussenwervelschijf en drukt op de lumbale zenuwen. Dit leidt meestal tot hevige pijn en beperkte mobiliteit.

Geestelijke of psychische oorzaken (zoals depressie, overbelasting of stress) kunnen eveneens verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van rugpijn.

Naast de reeds genoemde oorzaken kunnen ook kanker of aandoeningen aan de organen rugpijn veroorzaken.

Als u last heeft van rugpijn, dan is het raadzaam om de oorzaken daarvan zeker door een arts te laten diagnosticeren. Bovendien kan uw arts u adviseren over de meeste passende behandeling.

Behandeling van rugpijn

De behandeling van uw rugpijn hangt natuurlijk af van de oorzaken ervan. Naast een behandeling met medicijnen zij er vele mogelijkheden om de rugpijn op een zachte manier en zonder veel bijwerkingen te behandelen.

Steeds meer artsen bieden bijvoorbeeld acupunctuur aan en zetten dat ook in voor de behandeling van rugpijn. Ook behandelingsvormen zoals ultrasone behandeling worden tegenwoordig door vele artsenpraktijken gebruikt voor de behandeling van pijn.

Bij acute en chronische rugpijn wordt al lange tijd gebruikgemaakt van TENS-apparaten om pijn te verlichten. Deze handige apparaten zorgen ervoor dat de overdracht van pijnprikkels op het ruggenmerg wordt geblokkeerd en dat lichaamseigen stoffen vrijkomen die een pijn-verlichtende werking hebben.

Bij zwakke of zeer gespannen rugspieren kan elektrische spiersimulatie (EMS) helpen om de spiermassa op te bouwen en de verharde spieren te ontspannen. Ook warmtetherapie kan worden ingezet voor het ontspannen van de spieren. Apparaten zoals de StimaWELL 120MTRS combineren warmte- en elektrotherapie en kunnen zelfs worden gebruikt voor ontspannende massages.

Voor pijn als gevolg van spanning kan ook een methode zoals biofeedback nuttig zijn. Met biofeedback ontvangt de gebruiker van het apparaat feedback over lichaamsfuncties die anders niet bewust waarneembaar zijn, bijvoorbeeld de spierspanning. Met biofeedback kan dan bewuste ontspanning van de spieren worden geoefend.

Bandages kunnen delen van de wervelkolom ontlasten en zo pijn voorkomen en verlichten.

Vibration therapie kan een positief effect hebben op de botdichtheid en het spierstelsel en kan dus ook worden gebruikt bij rugklachten.